• Povestea unui om adevărat – motivaţional

  Date: 2012.03.19 | Category: De la lume adunate, Una alta | Tags: ,,,,,,,,,

  Am o problemă cu speakerii motivaţionali. În special cu cei americani. :) Să spunem că la mintea şi la sufletul meu nu au reuşit să ajungă pentru că nu am găsit nicio substanţă în ceea ce propovăduiesc ei. Pe lângă zâmbetul de reclamă la pastă de dinţi şi gesturile ultra atent studiate, totul este teoretic, iar informaţia este dată pe jumătate (probabil că pentru cealaltă jumătate trebuie să plăteşti :) ). Citeam de dimineaţă minutul de coaching al unui mare guru. :) Citez: “diferenţa dintre un om de succes şi unul fără succes este dată de modul de gândire diferit”. OK, zic eu, văd lumina divină care m-a scos din întuneric si aud aaaalleuiaaa în urechi…totuşi care e acea diferenţă care îi scoate pe unii oameni din sfera mediocrităţii în ale succesului?

  Legat de succes, am avut nervii şi răbdarea acum câţiva ani să văd un film… motivaţional “care îţi va schimba viaţa”, aşa era promovat. Masochismul meu a durat vreo 90 de minute de bla bla-uri ale filmului documentar de mare revelaţie existenţială – “Secretul – legea atracţiei”. Nu, atracţia nu era cea a cunoaşterii comune către oamenii de sex opus (sau nu), ci… pam pam! atragerea succesului :).
  Ei bine, erau testimonialele unor doctori honorius causa în ale succesului pe toate planurile (de la bani – mai ales bani!, până la sănătate – nu mai ţin minte cum era abordată partea asta, şi fericire – succesul în fericire :) ). Pe lângă intoxicarea cu truisme povestea care mi-a rămas mie în minte este cea a unui american care îşi dorea să fie milionar (originală dorinţă, n’est pas?) şi care şi-a lipit pe tavan o bancnotă de 100 de dolari. Ei bine, zilnic era motivat de ceea ce vedea primul lucru dimineaţa (probabil că soţia fie nu exista, fie s-a dus repede să caute vreo carte “10 paşi simpli să îl atragi iar pe soţul tau care te înşeală matinal cu Benjamin Franklin”). Aţi ghicit deznodământul? Omul a devenit milionar şi povestea despre puterea gândirii pozitive. Asta cu gândirea pozitivă este tema principală a tuturor domnilor, doamnelor şi cuplurile de speakeri (este o moda asta ca să atragă ambele sexe) şi o întrebuinţează de parcă ar fi vreo găselinţă proaspăt scoasă din cuptor de ei.

  Literatura de specialitate (psihologia) este plină de asemenea cărţi, doar că nu-s atât de glamour şi de facile precum cărţuliile americane cu coperţi lucioase şi poze simbolice.
  Şi mai am un motiv pentru care speakerii motivaţionali mi se par exponentul bla bla-ului teoretic – au avut o viaţă liniară precum raportul seismologic pe timp de pace tectonică. :) Singurul pe care l-am ascultat cu plăcere (chiar dacă numai online) este Nick Vujicic, un australian care s-a născut fără membre, dar care a reuşit să ducă o viaţă normală şi chiar să aibă un delicios simţ al umorului.

  Cartea motivaţională de suflet pentru mine (deşi nu a fost scrisă să intre în această categorie) este scrisă de un rus, Boris Polevoi. Se numeşte “Povestea unui om adevărat” şi este povestea adevărată şi tulburătoare a unui aviator rus din al Doilea Război Mondial, caruia în urma prăbuşirii avionului într-o luptă cu inamicii nemţi i se amputează ambele picioare. Drama lui Alexei Meresiev este legată de incapacitatea lui de a zbura (pasiunea lui pentru zbor depăşeşte orice imaginaţie). Cu o voinţă de fier, reuşeşte să îşi folosească protezele pentru a merge normal, a alerga şi chiar pentru a dansa. După o tiranică luptă cu destinul şi cu refuzul generalilor din armată de a-l reprimi pe front, el reuşeşte să se întoarcă în aviaţie dovedind că talentul şi pasiunea nu cunosc obstacole omeneşti. Practic, după o luptă cu propriul corp, începe lupta cu oamenii, care, după ce află că are proteze, încetează să îl mai vadă ca pe un om… capabil. Sunt absolut superbe pasajele în care ei află cu stupoare că omul care aleargă, dansează sau… pilotează un avion are ceva în minus faţă de ei, dar mai are şi un enorm plus – voinţă + pasiune. :) Este o carte fascinantă şi emoţionantă, dacă se trece peste ideologia politică şi se extrage din ea ceea ce trebuie, adică lecţia de viaţă sau lecţia motivaţională. Alexei Meresiev a trecut cu bine de război şi a murit de inimă în anii ’50.


  Sursa foto

  Ei bine eu asta înţeleg prin motivaţie. Nu am cărţi motivaţionale în bibliotecă, dar am citit literatură care suplineşte cu brio orice carte scrisă de un oarecare american pe terasa casei lui şi care umple 200 de pagini de truisme, fără exemple concrete sau cu exemple superficiale. Încercaţi să găsiţi modele şi surse de motivare şi în altceva decât în cărţile şi oamenii care îşi pun singuri în frunte eticheta de “motivaţional”. Veţi fi mai bogaţi la sfârşit, fără să vă uşuraţi buzunarul cu câteva sute de euro.
  “Povestea unui om adevărat”- Boris Polevoi intră în categoria cărţilor de suflet, pe care le găsiţi în categoria despre mine

  15